Pod pokličkou: gravírování laserem

V otevřeném krbu praská oheň, světnicí se line vůně proschlého dřeva. V tlumeném světle plápolající svíčky nad masivním stolem sedí sehnutá osoba, která přesně mířenými rytmickými údery dřevěné paličky do dláta odebírá z dřevěné desky vrstvu za vrstvou. O pár hodin později tak vzniká ze surové dřevěné destičky něco úžasného a originálního.

Také si takhle nějak představujete, že vznikla většina překrásných erbů a zdobení, které obdivujeme na zámcích a hradech?

 

 

Gravírování neboli rytectví je starodávná technika, kdy je výsledného obrazce dosaženo postupným pečlivým odebíráním vrstev z původního materiálu. Nemuselo se jednat pouze o dřevo, gravírovalo a gravíruje se např. i do kovu, kamene nebo kůže.

V dnešní době již tradiční ruční způsob nahrazuje způsob moderní s využitím laserového paprsku. Laserové gravírovaní využíváme u našich výrobků i my a právě o laserovém gravírování je náš dnešní článek.

 

Technologie


Ne, nebojte se. Nezahltíme Vás technickými informacemi které Vám nic neřeknou. Zkusíme Vám ve zkratce popsat jak laserové gravírování funguje.

Laserové gravírovačky mohou používat několik druhů laserů. Nejběžnější druh laseru je CO2 který používáme i my. Díky jeho přesnosti nejste nijak omezeni ve Vaší tvorbě. Tento druh laseru dokáže Vaší představu přenést do materiálu přesně a rychle. Vzniklý motiv je do materiálu zvěčněn trvale a jeho odstranění lze docílit prakticky pouze vybroušením.

Laser se pohybuje po kolejnicích v ose X a Y. Je možné nastavit i osu Z, ta je však v průběhu gravírování fixní. Díky možnosti nastavit intenzitu laserového paprsku a rychlost pohybu lze odebírat materiál v řádu mikrometrů. Snadno tak může vzniknout plastický motiv (ornament, logo, nápis atd.)

 

 Zní to hezky, ale jaké to má využití?


Marketing a reklama

V první řadě je gravírování ideální způsob marketingového zviditelnění nebo originální způsob předání reklamního sdělení. Nechat si vygravírovat vlastní logo nebo slogan na hlavolam, na který člověk než ho vyřeší dobrovolně zírá klidně celé hodiny to je geniální. Nebo už jste viděli někoho koukat hodiny na reklamní propisku?

Dárkové předměty

Jestli Vás reklama nezajímá, máme pro Vás dobrou zprávu. I Vy můžete gravírování využít. Nejčastěji jako zajímavou alternativu klasickému blahopřání nebo věnování. Můžete své věnování zvěčnit přímo do darovaného předmětu. Vaše vlídná slova tak zůstanou navždy připoutána k dárku a pokaždé, když jej Vaši blízcí uvidí, pohladí je po duši stejně jako v den, kdy jste jim dárek věnovali.

 

 Na čem vznikají naše výrobky?


K řezání a gravírování používáme CO2 gravírovačku s externím odtahem a možností plynulého nastavení polohy laseru ve třech osách. Jako chladící médium používáme externí nádobu s destilovanou vodou. Pomocí ponorného čerpadla je docíleno plynulého oběhu chladícího média a tím tak udržení konstantní pracovní teploty laseru.

Samotný laserový paprsek je k řezací hlavici doveden důmyslnou soustavou zrcadel a čoček. Překližkové desky se do pracovního prostoru gravírovačky umísťují po odklopení horního víka. Jelikož laserová hlavice při práci dokáže celkem slušně gravírovací stroj rozhýbat, vyřešit vhodné uchycení desky v gravírovačce byl celkem oříšek. Nakonec se nám to ale podařilo. Vznikl tak unikátní systém úchytu, který drží celou desku bezpečně ve stabilní pozici a zároveň dokáže zabránit podélnému i příčnému prohnutí desky.

 

 

Mám zájem


Zaujala Vás možnost vygravírování individuálního motivu ať už jako dárek nebo pro marketingové účely? Využijte kontaktní formulář níže a napište nám.

Nevyplňujte toto pole: